Apakah teknik untuk mendapat discount lebih 60% daripada pihak bank

 

 

Assalamualaikum dan salam kasih sayang… 

semoga anda dalam sejahtera dan dalam lindungan Allah jua… 

Dhia nak kongsi dengan anda semua.. ini adalah sejarah. sejarah yang pernah Dhia lalui suatu ketika dulu. Pasti ada banyak hikmah yang tersembunyi yang setelah kita melaluinya baru kita boleh nampak dan merasa syukur. Namun tidak waktu atau semasa ujian tu tengah duduk depan mata… Dhia faham… 

Dhia nak share apa yang berlaku dengan pinjaman Dhia ni.. harap perkongsian ni ada manfaat buat anda..

Ini adalah pinjaman perumahan Dhia. Join nama dengan bekas suami waktu ni. Yang menjadi kesilapan Dhia adalah.. tidak mengambil peduli aset ini dan “Menganggap” bahawa bayaran rumah ini dah di taken care by ex husband waktu tu.. rupanya, beliau pun duduk sekejap selepas berkahwin, beliau pindah… (itu tak penting) yang penting tentang rumah ni… terdiam begitu sahaja tanpa bayaran hampir 9 tahun… ya hampir 9 tahun..

ada sekali tu… after that 9 year… bank call dan bgtau yang rumah ni perlu di bayar dalam tempoh 30 hari… (YA!!!! dalam tempoh 30 hari, jika gagal nama Dhia akan di hantar ke insolvency department. at the age about early 30 waktu tu… dhia rasa tak blh nak hadam kalau nama kena bankrup.. 

but 1 thing for sure… Dhia jenis orang yang ambil jalan MENGHADAPI masalah dan bukan lari daripada masalah… 

cut the story short… Dhia contact pihak bank.. nego dengan mereka.. dan Alhamdulillah… full setllement amount daripada RM284 ribu cuma berbaki RM105 ribu sahaja… 

Satu TIPS yang wajib anda semua amal… jangan mengelak daripada pihak bank… berlaku jujur.. terus terang.. ikut procedure yang bank beri… nego and nego… insyaaAllah… anda blh dapatkan certain2 discount daripada pihak bank… 

ini juga bergantung kepada jenis pinjaman anda… 

kesilapan yang sering di lakukan yang membuatkan nama terus ada masalah dan tiada ruang perbincangan adalah bila anda lari daripada masalah dan tidak angkat phone daripada pihak bank… 

Sebab jika anda tak jawab call… bank boleh anggap anda tak contactable dan tindakan “legal” akan boleh dikenakan pada anda.. 

percaya atau tidak… (he3…) masa officer bank called Dhia dulu.. Dhia akan cakap… “tuan… keje tuan call saya… keje saya jawab… saya belum boleh bayar…” Dhia jadi kawan dengan mereka.. infact ada yang masih berkawan sehingga sekarang dan siap bantu Dhia lagi untuk pinjaman-pinjaman lain… 

doesn’t it sound great…?? yerpppp…. 

Allah janji akan ada balasan kebaikan daripada setiap kebaikan yang kita lakukan… dan Allah yang sayang kita lebih daripada mak dan abah kita tak mungkin ambil sesuatu daripada kita kecuali untuk digantikan dengan sesuatu yang lebih baik… 

 

ini testimoni peserta program PCF (Positif Cash Flow) yang Dhia buat… be good ajer… anda pun blh juga… selamat mencuba… 

Salam Sayang

Dhia… 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *