bagaimana nak kawal marah?

      No Comments on bagaimana nak kawal marah?

Assalamualaikum dan salam kasih sayang…

Ini topik berhantu yang sering terjadi dalam kehidupan manusia… Kak Dhia? of cos kak dhia sendiri tidak terlepas daripada perasaan marah ni…

tapi hari ni kak Dhia nak share apakah 1 perkara yang kak dhia di ajar dan kemudian mengubah persepsi kak dhia tentang marah ni… 

sememangnya kak dhia sgt2 memahami bukan mudah nak buat.. terutama bila memang ada pihak yang sengja provok dan terus-terus kita untuk marah… 

seperti yang anda tahu.. kak dhia ada pengalaman sendiri yang kak dhia lalui dulu yang memang buatkan hati kak dhia marah dengan orang yang menyusahkan kehidupan kak dhia.. of cos kita marah.. kita manusia biasa… 

namun, kak dhia memang tak suka rasa tu.. bila tengok cermin.. tengok muka sendiri… aduyaiiii… muka pun dah berkerut2 kerana stress dan marah.. 

Kak dhia berusaha juga untuk kawal… tp again.. tak jumpa cara dan kak dhia masih terperangkap dengan keadaan yang sama agak lama.. 

Kak dhia terus berdoa… sbb kalau anda berada dalam keadaan ni anda akan lebih memahami.. geram… risau.. serba tak kena… rasa tak best… itu lah yang meneman hari… memang sangat2 tak best… 

syukur Alhamdulillah… Allah jawab doa akak… satu hari kak dhia ke kelas untuk terapi untuk buang rasa marah ni… ada beberapa teknik yang perlu guide untuk kita buat..  dan satu konsep yang boleh kak dhia share ialah.. 

macam ni… katakan lah kak dhia ni ada minta doa nak beli rumah… tapi oleh sebab kak dhia masih ada rasa marah… permintaan kak dhia tu pergi jauh… 

jadi.. kak dhia tanya diri kak dhia.. dah lah orang tu buat kita marah dan menyakitkan… ni rasa tu pulak nak merosakkan masa depan kak dhia.. of cos rasa marah tu sangat tak berbaloi… 

next.. kak dhia fikir… berpa banyak pun yang kak dhia hilang daripada orang tu… Allah boleh gantikan berganda2 jauh lebih baik.. waimah… kehilangan duit.. kasih sayang… kerja… meniaga… apa jua… sebab Allah blh bagi.. setelah kita terima (redha di hati) setiap ujian dia.. kita sabar dan terus bertaqwa… 

kak dhia decide waktu tu untuk buang rasa marah tu.. tak senang… tp hari2 akak paksa… setiap kali rasa tu datang… kak dhia akan cakap “KAU DIAM!!!”

lama2 rasa tu hilang.. syukur alhamdulillah… 

Kak dhia harap penulisan kak dhia ni ada manfaat… 

Salam kasih sayang,

Kak Dhia.. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *