Cappodocia Istanbul Turkey

      No Comments on Cappodocia Istanbul Turkey

Assalamualaikum dan salam sayang…

Kak Dhia nak share pengalaman kak dhia ke cappadocia, turkey… ms ni kak dhia duduk di cappadocia 4 hari… tapi 4 hari ni tak cukup pun nak cover area2 yang best kat cappodia ni..

Jadi kalau plan nak g.. pergilah lama sikit ye.. he3..

Kak Dhia ke istanbul tanpa tour guide..main redah aje… kan bagus.. jadi pengembara… belajar untuk terima keadaan yang tak di jangka “expect the unexpected”

Antara perkara yang WAJIB kena pergi buat dan rasa adalah;-

Activity HOT BALLOON…

yang ni di kira rezeki.. walau book siap2 dr sini pun… bila sampai sana kena tunggu diorg dptkan permit utk naikkan balloon… permit approval harian.. kena tengok cuaca dan angin lh…

Rezeki kak Dhia masa pergi, Alhamdulillah dapat lah walau waktu tu.. kat hotel ada yang bagitau dah dok tunggu 3 hari tapi tak blh naik.. sebab cuaca.. mula2 cuak juga.. rugikan dah sampai jauh2 kalau tak di rezekikan dpt naik… tapi Syukur Alhamdulillah.. Allah sampaikan dan mudahkan..

Ada couple tu dah tgk schedule dr Malaysia lg… dah booked siap2 dah… tp sampai sana mmg tak dapat naik langsung… itu lah nama nya rezeki..

Bagusnya package hot balloon ni… dia amek kita siap dari hotel dan hantar balik bila semua dah selesai.. (kak dhia tak byk gambar yang dpt di kongsikan.. excited jadi dok enjoy menikmati) bila dah balik Malaysia baru terfikir.. napelah tak amek gambo masa balloon nak turun… blh amek gambo kereta 4×4 kejar balloon tu turn kat mana.. (pelikkan? ye… sbb ikut angin.. jadi pemandu tu kena pandailah cari angin bw ke tempat lapang mana… he3… memang mencabar dan satu pengalaman yang bagus untuk di rasa dan di nikmati…

untuk package hot balloon ni.. seawal 4.30 ke 5 pagi diorg dah pick up kita dari hotel.. tapi sementara diorg urus permit dan lain2.. dia siapkan breakfast semua… quite nice treatment.. berbaloi n mudah untuk kita… siap badan aje lah…

Kalau tak silap akak… harga package hot balloon yg akak amek ni.. seorg 150 USdollar

 

Bagusnya di Cappadocia ni… dia dah siapkan beberapa fix package drpd beberapa tour agency kat area “pekan” dia… pilih aje.. macam kak dhia ada extra masa… so… sehari 1 package akak cuba… dpt lah pergi ke byk juga area yang ada dlm package MUST SEE diorg. Ada Red, Green dan Blue tour..

Red tour cover:-

Uçhisar Castle, Love Valley, Open Air Museum, Çavuşin Rum Village, Paşabağ Valley, Devrent Valley, Pottery Workshop.

Green tour cover:-

Göreme Panorama, Underground City, Güvercinlik Valley, Ortahisar Rum Village, Red Valley, Kaledibi Monastery, Onyx Workshop.

Blue tour cover:-

Soğanlı Valley, Mustafapaşa Old Greek Village, Underground City, Şahinefendi Ancient City, Keşlik Monastery, Ürgüp Fairy Chimneys

Kak Dhia share juga tour info… i is copy n paste aje yg ni… he3

Which tour should someone who loves nature prefer?

For a nature lover, Cappadocia means being fascinated by the miracles of nature in every step of its way. But to be intertwined with nature and to breathe the fresh air of Cappadocia, you can choose the Green Tour, which is mostly in the open air, which allows you to walk for miles. In addition to the Green Tour, you can also consider adding ATV tours so you can ride inside the valleys.

 

If we have only one day, which tour should we attend?

Due to its location, Cappadocia welcomes long-term guests as well as many daily visitors. Which tour to choose depends on the person’s taste. If you have only one day, you should probably prioritise the Red Tour if you haven’t been to Cappadocia before as it has the most iconic views.

 

If we have children, which tour would be more suitable for us?

We can say that travelling with children in Cappadocia won’t be too difficult. But when it comes to things like baby carriages, your trip can be a bit challenging. Red Tour is the most appropriate tour for the people with kids. There are less walking and hiking than other tour options.

 

Which tour is more suitable for romance and couples?

For the couples, as the Red Tour takes you to Love Valley, again it might be a good option. However, the Green Tour, which includes walking inside Ihlara Valley with your partner, might be a beautiful experience. Our recommendation is to check the places included in the Red and Green Tours and choose accordingly.

 

Which tour is better for which season?

Nearly all of the touristic activities in Cappadocia continue throughout the year. Only when the weather is unfavourable, activities such as balloon tours and paragliding are often cancelled. Be aware that during winter temperatures can be quite low in Cappadocia, and it often snows. While this can be very beautiful adding a completely new perspective on the region, be sure to pack warm clothes as a lot of the attractions are outside. Needless to say, if cold is not your thing, you should plan to visit flowers blossom.

Keep also in mind below information as well,

If you have claustrophobia, do not choose Green Tour because you will enter into an underground city where walking paths can be very small.

If you would like to try ATV or horse riding in Cappadocia, choose the Red Tour because it finishes earlier and enables tourists to do sunset ATV Tours.

If you have 2 days, doing both Red and Green Tours is recommended. However, if you are very interested in history, the Blue Tour might be a more appealing alternative.

 

APA LAGI MUST TRY????

HOTEL DALAM GUA !!!! yg ni rare… memang kena cuba… yang best tak dengar apapun kat luar.. kereta ke hape ke… tapi azan… mmg dengar jelas mcm kat sebelah bilik aje masjidnya… SubhanaAllah…

 

BOLEH CUBA NAIK KUDA… BESO TINGGI KUDA NYA… DEN IS GAYAT… he3… pengalaman kak Dhia naik kuda kat cappadocia.. jatuh tergolek kat tgh jalan… hahahhaha… but nice experience to remembered… boleh mendaki bukit ke gunung ke… persekitaran kebun anggur untuk tengok matahari terbenam… so nice… kalau hot balloon tgk matahari naik…

 

Ini Bilik hotel dalam batu… rare sangat kena cuba…

Ok ini antara koleksi gambar2 yang kak dhia rasa nak kongsi.. kalau ada yg minat.. sila komen n share.. apa info n input lain yang anda perlukan.. insyaaAllah.. kak dhia share lagi… cite pengalaman di cappadocia pun tak habis.. mungkin kak dhia buat part 2 nanti.. mcm mana pengalaman sesat nak g Erciyes mountain… insyaaAllah..

semoga enjoy dengan perkongsian pengalaman dan penulisan kak dhia..

Salam Sayang

Kak Dhia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *