kenapa orang tak kenal dan tak faham kita?

Assalamualaikum dan salam kasih sayang…

Doa kak dhia kita semua sentiasa dalam ampunan Allah dan tenang dan bahagia.Aamiin… 

antara perkara-perkara yang kak dhia share dalam blog kak dhia ni adalah apa yang sering menjadi persoalan dalam kehidupan yang kak dhia dulu…

Jadi, untuk sharing dalam blog hari ini kak dhia memilih untuk share tentang soalan

“Kenapa ya orang tak kenal dan tak faham kita?”

betul tak kalau kak dhia kata ramai aje pun yang ada soalan ni dalam fikiran.. terutama bila orang-orang terdekat dengan kita pun seakan tak faham dan tak kenal kita… he3.. itu lah akak dulu… 🙂

ini jawapan yang kak dhia termui dalam perjalanan memujuk hati kak dhia…

sebenanrnya orang tak faham dan kenal kita, sebab kita sendiri pun dalam banyak keadaan tak kenal dan faham diri sendiri…

apa?

ya… kita sendiri pun tak tau kita nak apa… acamner orang boleh tahu…? hu3…

kita tak tahu kita nak apa… contoh… hari ni… kita nak macam ni.. esok kita tukar… lepas tu rasa yang ni lagi best,, tukar lagi… lepas tu tengok orang punye..  macam lagi best dari kita… dah confuse pulak dah nak apa.. 

kita sendiri tak cukup ambil masa untuk duduk dan kenali diri sendiri… kita suka yang macam mana.. kita nak apa… kita kalau dalam keadaan macam ni prinsip kita apa.. kalau perkara macam ni.. kita akan respon macam mana…. kita nak dilayani dengan cara yang bagaimana..

so… masa mula2 kak dhia dapat jawapan ni.. k dhia sendiri pun confuse.. namun… 

then… cikgu kak dhia tanya dan minta kak dhia tulis secara details… tuliskan 50 benda yang betul2 kak dhia nak.. masa tu kak dhia realise… sebenarnya kak dhia sendiri belum betul2 pasti nak apa… 

bila proses tu selesai.. dan kak dhia dah tahu dan kenal diri kak dhia macam mana… Alhamdulillah.. keliling kak dhia mula berubah.. 

orang mula bergerak dan berurusan dengan kak dhia dengan cara yang kak dhia inginkan… simple.. tapi mmg tak simple langsung nak buat masa mula2 tu… hahahhaha

confuse bagai.. semua datang… 

selamat mencuba.. kalau nak details atau ada apa2 soklan nak tanya.. tanya kat ruang komen.. kak dhia cuba jawab mana yang kak dhia boleh ya… 

semoga tulisan kak dhia ni ada manfaat… 

Salam kasih sayang

kak dhia… 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *